A világ legrosszabb ételeinek gyűjteménye Minden kultúra rendelkezik saját különlegességeivel, de vannak olyan ételek, amelyek nem mindenki ízlésének felelnek meg. Íme néhány étel, amelyek a világ legmeglepőbb és legkevésbé népszerű fogásai közé tartozna


Fent: Calskrove – Chapalele – Hon mhai Lent: Ramen burger – Blodpalt Fent: Calskrove – Chapalele – Hon mhai Lent: Ramen burger – Blodpalt Ezek a különleges ízkombinációk garantáltan felkeltik az étvágyadat! Fedezd fel a fenséges fogásokat, ahol a hagyományos és a modern ízek találkoznak!

A lista "előkelő" helyein főleg skandináv és ázsiai készítmények szerepelnek.

A Taste Atlas kalauza folyamatosan felfedi a világ legmeglepőbb és legrosszabb ételeit, több ezer ember véleménye alapján. A 2025-ös listán öt skandináv fogás is helyet kapott az első tíz között. A legrosszabbnak ítélt étel a svéd Blodplättar, melyet Finnországban és Norvégiában is meg lehet kóstolni. Ez a különös étel egy állati vérrel töltött palacsinta, amelynek jellegzetes sötét árnyalata van. Tálalásakor gyakran hagymával, fűszerekkel vagy édes áfonyával egészítik ki, így igazi ízélményt kínál a bátor kóstolóknak.

A tíz legrosszabb étel listája

Blodplättar (Svédország) - véres palacsinta

Calskrove (Svédország) - egy különleges kalóriatartalmú pizza, amely ötvözi a hagyományos ízeket a modern táplálkozási igényekkel. Ez a pizza nem csupán ízletes, hanem tudatosan megtervezett, hogy a kalóriákat is figyelembe vegye. Képzeld el, ahogy a ropogós tészta alatt friss hozzávalók sorakoznak, mindegyik hozzájárul a tökéletes ízélményhez, miközben a kalóriák száma is kontrollált marad. A Calskrove pizza nemcsak egy étkezés, hanem egy élmény, ami a svéd gasztronómia szellemiségét tükrözi.

Svið (Izland) - főtt birkafej

Blodpalt (Finnország) - vérrel töltött gombócok, amelyek a skandináv gasztronómia különleges ínycsiklandó fogásai közé tartoznak. Ezek a szaftos gombócok tradicionálisan sertéshúsból és friss vérből készülnek, gazdag fűszerezéssel, ami igazán egyedi ízélményt nyújt. A Blodpalt nemcsak a helyi kultúra részét képezi, hanem a finn népi hagyományokban is fontos szerepet játszik, hiszen sokszor ünnepi alkalmakkor vagy családi összejöveteleken kerül az asztalra. Az elkészítése során a friss alapanyagok és a gondos kézművesség találkozik, így egy igazi kulináris különlegességet kapunk, amely a finn tájak ízeit idézi.

A chapalele egy különleges chilei kenyér, amely burgonyából és lisztből készül. Ez a finomság a helyi konyha kedvelt eleme, és gyakran fogyasztják különféle ételek kíséretében. A burgonya lágy textúrája és a liszt sűrűsége egyedi ízélményt nyújt, így a chapalele tökéletes választás lehet egy tartalmas étkezéshez vagy akár snackként is. Az elkészítése során a hagyományos módszereket követve a tésztát formázzák és sütik, így minden falatban ott rejlik a chilei kultúra íze és szelleme.

Thorramatur (Izland) - a hagyományos izlandi ételek varázslatos keveréke Izland szívében a Thorramatur egy igazi gasztronómiai kalandot kínál, amely a sziget gazdag hagyományainak és kultúrájának ízeit ötvözi. Ez a különleges étkezési élmény a téli hónapokban, a Thor hónapjában kerül megrendezésre, amikor a helyiek a régi ételek iránti nosztalgiával ünneplik örökségüket. A Thorramatur menüje különféle fogásokat tartalmaz, amelyek középpontjában a tenger gyümölcsei, húsok és különleges helyi alapanyagok állnak. Kóstolhatunk például sózott halat, füstölt bárányt, vagy akár fermentált húst is, amely igazi ízelítőt ad a régi izlandi ízekből. Az ételek gyakran kísérik házi készítésű kenyerek és helyi sajtok, amelyek még gazdagabbá teszik az élményt. A Thorramatur nem csupán egy étkezés, hanem egy kulturális esemény is, ahol a helyiek együtt ünneplik a múltat, miközben megosztják egymással a közös hagyományokat. Az étkezés során a barátság és a közösség ereje is megmutatkozik, hiszen a hagyományos ételek köré gyűlve mindenki együtt élvezheti a finom falatokat és a jó társaságot. Ez az egyedülálló élmény lehetőséget ad arra, hogy a látogatók mélyebben megismerjék Izland kultúráját és gasztronómiáját, miközben felfedezik a sziget igazi ízeit. A Thorramatur tehát nem csupán az étkezésről szól, hanem egy utazás a múltba, ahol a helyi hagyományok és ízek találkoznak a modern világgal.

Angolnák zseléágyon (Nagy-Britannia) - finomra aprított angolnák, zselatinba öntve.

Ramen Burger (Egyesült Államok) - egy különleges hamburger, amelynek alapját a tradicionális ramen tészta adja. A fenséges ízek és textúrák ötvözete, ahol a ropogós tésztalevek a hamburgerhús és a friss zöldségek között helyezkednek el, így egy új dimenziót nyújtanak a klasszikus gyorsétkezés élményének. A ramen burger nemcsak egy étkezés, hanem egy izgalmas kulináris kaland, amely a japán és amerikai gasztronómia találkozását ünnepli.

Kaeng tai pla (Thaiföld) - egy különleges, gazdag ízvilágú halcurry, amely a thaiföldi konyha egyik igazi remeke. Ez a sűrű és illatos étel a friss hal és a fűszerek harmonikus kombinációjával készült, melyek együtt varázslatos élményt nyújtanak. Az ízek sokszínűsége és az aromás fűszerek használata garantálja, hogy minden falat egy újabb kalandot kínáljon a gasztronómák számára. Kóstold meg ezt az autentikus thai fogást, és merülj el a fűszerek tengerében!

Hon mhai (Thaiföld) - hagyományos rovarétel

A százas listán szlovák és magyar étel nem szerepel, viszont három cseh "kreáció" is található.

A 31. pozícióban a kenyérleves foglalta el a helyét.

- áll a kalauz értékelésében.

Egy másik étel, amely nem aratott osztatlan sikert, a vajkrém (pomazánkové máslo), amely a 67. helyezést érte el a rangsorban.

- írja a weboldal.

A rangsor összeállítói mindig hangsúlyozzák, hogy az "kenhető vaj" kifejezést az Európai Unió tiltotta, mivel a termék nem éri el a minimálisan elvárt 39 százalék tejzsír tartalmat.

A 72. pozíciót a karlovarský suchar, vagyis a karlovy vary-i szárazkeksz foglalta el.

A gasztronómiai kalauz útmutatásai szerint...

A listára két különleges lengyel étel került fel: a hagyományos véres kolbász és az ízletes kacsaleves.

Related posts