A brownie egy igazi desszertcsoda, amely a csokoládé szerelmeseinek tökéletes választás. Ezek a gazdag, fudgy sütemények általában sötét csokoládéból készülnek, ami intenzív ízt és lágy, nedves állagot biztosít. A brownie tésztájába gyakran kevernek diót

A brownie főleg Amerikában kedvelt kevert sütemény, de egyre nagyobb népszerűségnek örvend nálunk is.
Egyes írások szerint úgy találták fel, hogy egy szórakozott szakács elfelejtett sütőport tenni a csokoládétortába. Számos brownie-recept létezik, és sok fajtája nagyon egyszerűen elkészíthető. Recepteskönyvekben gyakran ajánlják kezdő süteményként, mert nem igényel bonyolult műveleteket az elkészítése.
A brownie-t jellemzően desszertként szolgálják fel, gyakran forró tej kíséretében, vagy egy gombóc fagylalttal, esetleg tejszínhabbal. Az Egyesült Államokban elterjedt a brownie à la mode kifejezés is, amely a fagylaltos változatot jelöli.