A vendéglátóhelyeken egyre inkább tapasztalható, hogy a kevesebb egyre többé válik: egyre csökken a tálalt adagok mennyisége, miközben az árak folyamatosan emelkednek.

A hazai vendéglőkben csütörtökönként van a legnagyobb forgalom, a legjobb hónap pedig a március.
2021 és 2025 között az éttermi rendelések átlagértéke kb. 12 százalékkal nőtt, miközben a megrendelt fogások száma 31 százalékkal csökkent, derül ki a Horeka by Roweb vendéglátóipari platform adataiból. A 2021-2024 időszakban a számlák átlagértéke változatlan volt, kb. 74 lej, idén azonban 83,5 százalékkal emelkedett. Ez a 12 százalékos növekedés nagyobb annál az éves, 8,38 százalékos drágulásnál, amit az Országos Statisztikai Intézet (INS) júliusban mért.
Öt évvel ezelőtt a vendégek átlagosan 4,53 különféle terméket rendeltek, beleértve az italokat is, míg ma már csupán 3,14 választásra korlátozódnak. "Ez az öt év alatt 30,7%-os csökkenést jelent a megrendelt termékek számában, miközben a rendelési érték emelkedett. Ez a tendencia az éttermi termékek nyilvánvaló drágulását jelzi" - nyilatkozta a Horeka by Roweb munkatársa az economica.net-nek.
A platform 1,15 millió rendelést elemzett, amelyek helyben fogyasztásosra, illetve kiszállításra érkeztek. Abban semmi meglepő nincs, hogy a legtöbb rendelés, 47,8 százalék, ebédre vonatkozott, abban azonban igen, hogy a reggeli részaránya sokkal nagyobb, mint az ebédé, 38,2 százalék, szemben 13,2 százalékkal. Az éjjel feladott rendelések aránya elenyésző, csupán 0,7 százalék.
Az elemzett adatok alapján világosan látszik, hogy az éttermek forgalma a hét során jelentős ingadozásokat tapasztal. A legforgalmasabb nap csütörtök, amikor is a forgalom 15,8 százalékos csúcsot ér el, míg a leggyengébb napok a szombat és a vasárnap. Csütörtök után a szerda és a péntek következik, mint a legkedvezőbb napok az éttermek működése szempontjából.
Az év során rendszeresen megfigyelhetők változások a forgalomban. A legintenzívebb időszak márciusban tapasztalható, amikor a rendelések átlagosan elérik a 111 432-t az elmúlt öt évben. Ezzel szemben szeptemberben a rendelési számok 34 százalékkal csökkennek, mindössze 83 208-ra. A Horeka by Roweb elemzése szerint a szeptemberi visszaesés hátterében az áll, hogy a nyaralás után az emberek költségvetése szűkebb, így kevesebbet költenek éttermekben való étkezésre.
A csúcsot 2021. július 23. jelentette, a rendelések száma négyszerese volt az ötéves időszak ezen napi átlagának. Ennek az oka rejtély, azonban tény, hogy akkor volt a tokiói olimpia nyitóünnepsége.
A készpénzes tranzakciók még mindig népszerűbbek a kártyás megoldásoknál, de érdekes módon a kártyával végzett vásárlások átlagos értéke 9 százalékkal magasabb. A statisztikák azt jelzik, hogy Romániában az éttermek látogatói jellemzően nem a legkifinomultabb ízlésűek: a leggyakrabban választott étel a napi menü, amelyhez szalmakrumpli társul.