Tudjuk, ki érdemelte ki 2024-ben az Év Vendéglőse megtisztelő címet!

Az Év Vendéglőse díjat 2001-ben hozta létre a Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI), és azóta minden évben a legfontosabb kritérium a győztes kiválasztásakor a munkájának színvonala, szakmai hozzáállása, valamint közéleti aktivitása. A kitüntetett olyan vendéglátós legyen, aki szenvedéllyel és tudással végezheti tevékenységét, és ezzel példát mutathat a fiatalabb generációk és a kollégák számára.
A díjra az MVI tagjai tehetnek javaslatot, ugyanakkor az elismerésre nem csupán ipartestületi tagok pályázhatnak. Bármely szakmai szereplő, akit méltónak tartanak erre a címre, jelölhető, amint azt az MVI legújabb közleménye hangsúlyozza.
A 2021-es évben a Covid-járvány következményeként nem került sor a díjak kihirdetésére.
És most elérkeztünk a 2024-es győzteshez, aki nem más, mint:
Rácz Mihály, Nyírbátor legrégebbi éttermének, a családi vállalkozásban működő Kakukk Étteremnek a tulajdonosa, amelynek több évtizedes történetét rangos szakmai elismerések sora, legendás ételek és történetek fémjelzik.
Szakmai pályafutása az értékes hagyományok megőrzésére és a folyamatos innovációra épül, amely az étterem elmúlt öt évtizedének alapját képezi. Csapata rendszeresen részt vesz hazai és nemzetközi gasztronómiai eseményeken, versenyeken és fesztiválokon, ahol büszkén képviselik Nyírbátort és a környező megyét is.
Az étteremhez egy 16 szobás panzió és az Umami Ételbár is tartozik. A vállalkozás külföldön is terjeszkedik: Erdélyben, Nagykárolyban 1000 fős rendezvényház, Tasnádon a Royal Hotel, a Madarasi Hargitán, Ivón panzió és wellness, Borszéken a Lázár Villa és ugyanitt a nemrégiben felújított 4 csillagos Melik Hotel wellness szolgáltatásokkal várja a vendégeit. Rácz Mihály jelenleg Munkácson (Ukrajna) egy étterem és bisztró kialakításán is dolgozik.
A kezdetektől fogva aktívan részt vesz a tanulók szakmai fejlődésében, szoros kapcsolatokat ápolva a helyi szakképző intézményekkel. Emellett rendszeres résztvevője szakmai vizsgabizottságoknak, ahol meghívott tagként osztja meg tudását. Számos elismerés tulajdonosa, köztük a Magyar Turizmus Minőségi Díj, a Pro Urbe kitüntetés, a Nyírbátorért Érdemérem, valamint a Magyar Gasztronómiáért járó elismerés. Továbbá a Magyar Népi Ízőrző Lovagrend Nagymestereként is elismert.