Butka Sándor, az avasújvárosi pálinkakészítő, egy rangos nemzetközi pálinka- és párlatversenyt követően lenyűgöző 18 érmet hozott haza. Az esemény során Sándor mesteri tudása és szenvedélye újra megmutatkozott, bizonyítva, hogy a hagyományos magyar pálink


Butka Sándor részt vett a XV. Quintessence Pálinka- és Párlatversenyen, ahol fantasztikus teljesítményt nyújtott: tizennyolc éremmel, köztük öt aranyéremmel gazdagodva tért haza.

Az avasújvárosi Butka Sándor neve már jó ideje egybeforrt a pálinkakészítéssel. Számos esemény szakmai zsűrijébe meghívott szakember számára nincs lehetetlen, s szinte nincs olyan, amiből ne tudna és ne főzött volna már pálinkát. A hobbiként indult elfoglaltság mára már szenvedéllyé nőtte ki magát, s több versenyen megmérettetve párlatait, pálinkáit a legjobb minősítést hozta el.

Ez alkalommal a magyarországi Quintessence nemzetközi pálinka- és párlatverseny zsűrijét elbűvölte, így 18 éremmel gazdagodva térhetett haza.

A minták elbírálására a festői Onga városában került sor, míg a jubileumi verseny ünnepélyes díjkiosztó gáláját a Debreceni Egyetem falai között rendezték meg február 15-én.

A XV. Quintessence Pálinka- és Párlatversenyre idén is lenyűgöző számú minta érkezett, hasonlóan az előző évekhez. A kereskedelmi főzdék, magán- és bérfőzetők összesen 232 nevezőtől, 151 különböző településről összesen 2402 mintát küldtek be. A verseny nemcsak Magyarországra korlátozódik, hiszen Romániából, Szlovákiából és Szerbiából is érkeztek nevezések, így a nemzetközi színtér is gazdagítja a palettát.

Butka Sándor 19 mintával indult a versenyre, és lenyűgöző teljesítménnyel 18 éremmel gazdagodott. Az érmek között öt aranyérem ragyog a legfényesebben, hét ezüstérem kíséri őket, míg a maradék érmék bronz színben tündökölnek.

"Butka Sándor így fogalmazott: 'Többször megmérettem már magam ezen a versenyen, és mindig új és új mintákkal érkezem, soha nem azonos versenytárgyat hozok. A kihívás óriási, hiszen a nevezők száma is jelzi, mennyire népszerű ez az esemény. A különleges alapanyagok már nem elegendőek a kiemelkedéshez; a minőség az, ami igazán számít. Manapság szinte mindenki kísérletezik a pálinkafőzéssel, így csak a legjobbnak van esélye a sikerre.'"

A szatmári versenyző háromféle - jázmin-, izabella- és tramini szőlőből -, valamint vadkörte- és céklapálinkájával érdemelte ki idén ezen a versenyen az aranyérmet. Ezüstöt hozott el merlot- és sauvignon blanc szőlőből, birskörtéből, naspolyából, Katalin-cseresznyéből, fekete berkenyéből, valamint sárgarépából készült pálinkákkal. Bronzérmes lett a cabernet sauvignon szőlőből, királyleányka borseprőből, somból, valamint ginből készült pálinkája.

Mint megtudtuk, aranyérmet 90 pont fölött kaphat egy párlat. Butka Sándor azt is hozzátette, hogy három olyan mintája is volt az ezüstérmesek között, amely csak egy-két ponttal maradt le az aranytól.

Related posts