Viszlát gyros és kürtős kalács! A főváros új rendelete értelmében véget ér a sütögetés az aluljárókban.

A Blikk értesülése szerint a Főváros megtiltotta az aluljáróban működő vendéglátóipari egységeknek a helyben sütést, mert büfék és pavilonok "közmű-kiépítettségük és kialakításuk miatt" nem alkalmasak erre.
A budapesti önkormányzat szerint rengeteg probléma van a helyben sütéssel, egyesek a szagokra panaszkodnak, de azzal is bajuk van, hogy a zsír- és olajgőz kicsapódik a szellőzőcsatornában, aminek tisztítása nehezen megoldható, a használt olajokat és zsírokat pedig a vendéglátósok a csatornarendszerbe engedik, ami azonban nem erre, hanem az esővíz elvezetésére szolgál - írja a Blikk.
A Főváros elhatározta, hogy január 1-jétől az aluljárókban tiltanak minden olyan tevékenységet, amely helyben sütésre vonatkozik, és erről a döntésről az érintetteket időben értesítették.
A lap ismételt kérdésére a budapesti önkormányzat megerősítette, hogy bár ezzel a büfék kínálata jelentősen csökken, a bérleti díj nem változik, mert a területhasználati díjat mindig is egységesen, a tevékenységi körtől függetlenül határozták meg.
Az önkormányzatot a HVG is megkereste kérdéseivel, és többek között arra vagyunk kíváncsiak, hogy pontosan mely tevékenységek számítanak tiltottnak. Különösen érdekel minket, hogy a jogszabály vonatkozik-e azokra a pékségekre, amelyek mélyfagyasztott pékárut melegítenek fel a sütőben. Ez a folyamat ugyan nem generál zsírgőzt, viszont szagokkal bőven járhat. Amint megérkezik a válaszuk, frissítjük cikkünket.